Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5 tábla

5. Nagy-kevélyi-kőfülke

 

 

A turistaút fölött dolomitsziklák fehérlenek. Itt is felső triász (220 millió éves) Fődolomit figyelhető meg nagy vastagságban. Egyik változata hálósan repedezett, ezt kataklázos szövetnek nevezzük. 30-40 m vastagságban breccsás szövetű dolomitot tártak fel, ami szögletes törmelékekből összecementált üledékes kőzet.

Benne kis barlangot találunk. Ez a Kevély-hegyi-kőfülke, melyet a helyiek „Szódás-barlangnak” is neveznek. Törések, vetők mentén, a dolomit aprózódásával keletkezett. Kialakulásában hidrotermális hatás is szerepet játszott.

 

 

A dolomitsziklák és környékük mindig jelentősen különböznek a mészkőszikláktól. A dolomit nagyon érzékeny a gyakori hőmérséklet-változásokra, ezért gyorsan aprózódik, de nem oldódik. Hévizek hatására dolomitdarává esik szét (kőpor néven súrolásra használták). A saját súlyánál fogva állandóan lefelé gördülő dolomittörmelék nem engedi a talajképződési folyamatokat kifejlődni és a fás növényzetet lábra kapni. Ezt nevezzük dolomitjelenségnek.


Élet a sziklákon

A meredek dolomitlejtőkön a felszínt részben vékony, szerves anyagban gazdag talaj, részben sziklakibúvások tagolják. A mikrodomborzat igen változatos, a mikroklíma szélsőséges (mind a melegkedvelő, mind pedig a hidegigényes reliktum=maradványfajok fennmaradásának kedvez). Az ilyen hegyoldalakon nyílt sziklagyeptársulások jelennek meg, melyek fajösszetétele az alapkőzetnek megfelelően változik. Itt a nyílt dolomitsziklagyepek jellemző fajait találhatjuk meg. A dolomitnövények a talajban nagy koncentrációban található magnéziumot jobban tolerálják, mint pl. a füvek, ezért a dolomitsziklákon vetélytársak nélkül élhetnek. A dolomitnövényzet fajai mind védettek. Jellegzetes képviselőikkel itt is találkozhatunk:

 

 

A tavasszal legkorábban virító fajok egyike a homoki pimpó (Potentilla arenaria). 5-20 cm-es fekvő szárán márciustól májusig nyílnak sárga virágai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sziklagyepek jellegzetes növénye a sárga, tömött virágú hegyi ternye (Alyssum montanum). Áprilistól júniusig nyíló, ritka, melegkedvelő faj.

 

 

 

 

 

A kövirózsa (Sempervivum) nemzetséghez tartozó fajok pozsgás, tőlevélrózsás növények. Több évig fejlődnek, oldalsarjakkal gyorsan szaporodnak. Júliustól októberig hozzák rózsaszín virágaikat, majd virágzás és termésérlelés után elpusztulnak.

A rómaiak Zeusz virágának nevezték és úgy tartották, hogy ha a ház tetején kövirózsa nő, akkor oda nem csap be a villám.

A népi gyógyászatban fülfűként vagy mennydörgőfűként ismerték, leveleiből préselt nedvét fülfájás ellen használták.

 

 

 

 

 

 Interglaciális bennszülött maradványfajunk a magyar gurgolya (Seseli leucospermum), mely júliustól októberig nyílik. 80-150 cm magas, terebélyes növekedésű évelő növény.

 

Ostorménfa

2-4m-es magasságú cserje. A piszkosfehér, 5mm nagyságú virágok 10 cm-t elérő bogernyőbe csoportosulnak. Tojásdad, kezdetben zöld, majd vörös, később mélyfekete csontáltermése többnyire egyenlőtlenül érik. Virágzása: április-május.

 

 

 

 

 

Erdei turbolya

Formagazdag növény, mely elérheti a 1,5 m-es magasságot. Kellemetlen, édes illatot áraszt. Árnyékos, köves réteken cserjésekben fordul elő. A gyökerét, levelét helyenként főzelékként eszik.

Virágzása: április-augusztus.

 

 

Pettyegetett tüdőfű

 

20-30 cm magas, tőlevelei szíves vállúák, tojásdadok, fehéren pettyezettek, foltosak. Március-májusban nyílik, a párta kezdetben bíborvörös, később ibolyáskék színre vált. A nép gyógyászatban leveleit főként köhögéscsillapításra használják, teakeverékekben találkozhatunk vele.

 

Kocsányos tölgy

Nagy, terebélyes lombozatú, levelei visszás tojásdadok, karéjosak, nyélen ülő makktermései kupacsban fejlődnek. A népi gyógyászatban sokoldalúan használják, hasmenés, vérhas esetén a fa kérgét, háncsát és makkját egyaránt alkalmazzák teának. A növény különböző részeiből készült főzetet sebek lemosására és borogatásra használják. A fiatal ágak kérge 7-20 % cserzőanyagot tartalmaz. Összehúzó, vérzés- és gyulladáscsökkentő hatása miatt belsőleg hasmenésre, külsőleg aranyér és lábszárfekély, valamint fagyások kezelésére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.